Vă oferim să luați cunoștință cu metodele mecanice tehnologice de prelucrare a plasticului și anume tăierea, găurirea, frezarea, prelucrarea marginilor plasticului.

1. Metode de prelucrare fără așchii.

– Tăiere

Foile de plastic PVC, cu grosimea de până la 3 mm, pot fi tăiate cu ușurință cu un cuțit. Foile mai groase de plastic PVC sunt tăiate cu un ferăstrău de mână sau electric. Rolele sau foarfecele electrice nu dau un rezultat satisfăcător, deoarece materialul este comprimat la margini.

Механическая обработка пластика

– Ștampilare

Calitatea ștampilării este determinată de următorii factori: grosimea foii de ștampilat, temperatura foii, echipamentul de perforare și unghiul de tăiere al lamei.

– Grosimea foii

Plasticul PVC, grosimea de 2 si 3 mm, se ștampilează ușor. Cu toate acestea, cu echipamentul potrivit și tehnicile potrivite, formele simple pot fi ștampilate din foi cu grosimea cuprinsă între 4 mm și 6 mm. Cu toate acestea, marginile tăieturii vor fi ușor rotunjite.

– Temperatura foii

Plasticul PVC este un termoplastic care se înmoaie pe măsură ce temperatura crește. Calitatea ștampilării poate fi adesea îmbunătățită prin încălzirea ușoară a foii.

– Echipament pentru ștampilare

Uneltele de ștampilare pentru carton, spume și materiale plastice sunt potrivite și pentru materialele plastice PVC. Freze din oțel potrivite pentru tăietură transversală, cu grosimea 0,7 – 1 mm și lățimea 15 – 18 mm, instalate în scânduri de lemn, 15 – 18 mm grosime. Pentru forme drepte și ușor curbate, trebuie folosite lame cu duritatea 4, în timp ce pentru razele mai mici de 10 mm duritatea trebuie să fie 3. Materiale elastice compresibile trebuie folosite ca ejectoare iar grosimea acestora trebuie selectată în funcție de înălțimea lamei și foaia PVC folosită.

– Unghiul de tăiere al lamei

La ștampilarea plasticului PVC, este absolut important ca lamele să fie teșite.

2. Metode de prelucrare mecanică.

– Tăierea

Plasticul PVC poate fi tăiat manual, ferăstrău circular, ferăstrău cu bandă și ferăstrău puzzle. Ferăstraiele de mână concepute pentru prelucrarea lemnului dau rezultate bune. Ferăstraiele pentru prelucrarea metalelor, datorită pasului fin al dinților lor, sunt predispuse la înfundare și pot fi folosite într-o măsură limitată, cea mai bună calitate se obține la viteză de tăiere de până la 300m/min și la o viteză de avans de aproximativ 30m/ min.

– Găurire

Plasticul PVC poate fi găurit cu burghie cu șurub standard, conceput pentru metal. Cea mai bună calitate se obține cu o viteză de burghiu de 50 – 30 rpm și o viteză de avans de 3,5 – 6 m / min.
Forma burghiului:

  • unghi între muchia de tăiere și axa de rotație: 100 – 110 °
  • unghi de ridicare: 30 °
  • unghiul de greblare principal: 0

– Frezarea

Plasticul PVC este ușor de prelucrat pe mașinile de frezat universale verticale sau orizontale standard. Sunt necesare distanțiere din lemn sau plastic pentru a preveni deteriorarea suprafeței de la fixare. Este important să folosiți unelte din plastic ascuțite corespunzător, cu frecvența corectă de îndepărtare a așchiilor.
Parametrii de frezare pe baza rezultatelor testelor practice:

  • viteza de tăiere: aproximativ 900m/min
  • unghi de deschidere: 10 – 25 °
  • Unghiul de greblare principal: 5 – 20 °

– Prelucrarea marginilor

Marginea poate fi finisată cu un plan, șmirghel sau depunere folosind echipament standard din lemn sau plastic. Atunci când un material este supus unei solicitări dinamice constante, tăieturile neuniforme pot duce la fisuri și defecte.