Vă vom spune despre prelucrarea suprafeței din plastic înainte de lipire. Și anume despre etapele: vopsire, imprimare, acoperire, laminare și imprimarea firelor cu densitate înaltă.

1. Vopsire.

În multe aplicații se recomandă folosirea foilor PVC din plastic colorat. Culoarea este ușor de schimbat, aplicând vopseaua. Vopseaua, aplicată pe plastic PVC aderă bine. În funcție de tipul de vopsea și metoda de aplicare se poate obține un finisaj lucios sau satinat, precum și tonuri metalice și efecte de structură.

Tipuri de vopsele recomandate

Cele mai potrivite pentru vopsirea plasticului PVC sînt următoarele tipuri:

  • PVC
  • Acril
  • Poliuretan bicomponent

Prelucrarea preliminară a foilor:

Окраска и обработка пластика

Cum să curățați plasticul PVC

În mare parte, murdăria și petele pot fi îndepărtate din plastic PVC fără dificultate. Excepție sunt petele, lăsate în urmă de solvenţi.

Pentru a îndepărta praful și murdăria, care se dizolvă în apă, se poate folosi apă cu săpun sau apă plată. Dacă se adaugă antiseptic, acumularea de murdărie poate fi redusă într-o măsură mai mare. Pentru a îndepărta alte pete, cum ar fi creion, pix, ulei, este potrivit un solvent organic necoroziv sau un amestec de solvenți. Cu toate acestea, ar trebui făcută o avertizare în ceea ce privește petele agresive de solvenți, de exemplu, inscripțiile făcute cu unele stilouri cu pâslă, nu pot fi îndepărtate complet după un timp.

Tratamentul antistatic al plasticului PVC

Ca majoritatea celorlalte materiale plastice, plasticul PVC tinde să acumuleze sarcini electrostatice. Acest lucru face ca murdăria și praful să adere și în unele cazuri interferează cu următoarea prelucrare a materialului, mai ales în cazul tipăririi și vopsirii. Mai mult ca atît, manipularea foilor încărcate este foarte neplăcută și descărcările care apar în prezența vaporilor de solvenți pot provoca chiar explozii.
Cu toate acestea, încărcarea electrică nedorită poate fi prevenită prin măsuri adecvate. Există două tehnologii diferite pentru aceasta:

  • tratament antistatic
  • tratament cu ionizator

Tratamentul antistatic:

Agenții antistatici sunt soluții alcoolice sau apoase care formează o peliculă antistatică subțire pe suprafața foii.

Se aplică fie prin scufundarea suprafeței, fie prin pulverizare, fie prin ștergerea suprafeței cu o cârpă înmuiată într-o soluție antistatică. Acestea sunt eficiente imediat după ce solventul s-a evaporat. Agenții antistatici sunt disponibili de la toți producătorii de vopsea și furnizorii de materiale plastice.

Deoarece nu toți agenții antistatici sunt compatibili cu toate vopselele și cernelurile pentru serigrafie, trebuie consultat furnizorul. Efectul agenților antistatici nu este permanent. La depozitarea unei foi, aceasta rămâne eficientă pentru un timp destul de lung, dar dacă, de exemplu, foaia este atinsă sau se udă, efectul se pierde.

Tratamentul cu ionizator:

Ionizator este un echipament care folosește electricitate pentru a ioniza aerul de pe suprafața unui obiect, distrugând astfel sarcina electrostatică. Un astfel de echipament vine în diferite tipuri și modele. Ionizatoarele sunt simple și fără probleme de utilizat și ocupă puțin spațiu. Pe lângă echipamentele electrice, mai există un altul, cu energia nucleară (nepericuloasă). Cursul de acțiune este practic același.

Tratamentul cu ionizare nu afectează compatibilitatea cu procesul de vopsire și cu cernelurile pentru serigrafiare.
Efectul antistatic al ionizatorului nu este permanent. Este neutralizat prin frecare sau contact cu foaia. Prin urmare, de regulă, această metodă este combinată în timpul producției.

Vopsirea

Deoarece vopselele sunt furnizate sub formă concentrată, acestea trebuie diluate conform instrucțiunilor furnizorului. Vopseaua poate fi aplicată cu o pensulă sau o rolă. În principal vopsit cu spray. Presiune pulverizatorului de la 3 la 4 bar, orificiul duzei 1,5 – 2 mm în diametru. Multe vopsele pot fi aplicate direct pe foaie. Altele necesită un grund. În toate cazurile, trebuie respectate instrucțiunile producătorului.

Uscare

Plasticul PVC este un termoplastic și prin urmare, nu poate fi uscat în cuptor. În consecință, pot fi utilizate numai vopsele de uscare la aer. După aplicarea vopselei, suprafața se usucă de obicei după 30 de minute la temperatura camerei. Uscarea completă are loc după aproximativ 24 de ore.

Cantitate

Cantitatea necesară depinde de tipul de vopsea și de grosimea stratului. În cele mai multe cazuri, un strat este suficient. Prin urmare, sunt necesare aproximativ 150 g/m2 de vopsea nediluată.

Sfaturi de aplicare

Experiența a arătat, că în unele cazuri aplicarea vopselei duce la o scădere a rezistenței la impact a foii. Acest lucru este parțial valabil pentru vopselele care conțin solvenți agresivi sau pentru acele vopsele care devin fragile atunci când sunt uscate. Furnizorul Trebuie consultat furnizorul, pentru alegerea tipului corect de vopsea și cele mai bune condiții de aplicare.

2. Imprimare / Desenarea literelor

Plasticul PVC este foarte potrivit pentru imprimare. Pentru litere și logo-uri decorative, imprimarea decorativă este cea mai bună metodă. De asemenea, cu plastic PVC, se poate folosi procesul de imprimare prin transfer și imprimarea la cald. Orice cerneală este potrivită pentru imprimare pe PVC rigid.

3. Acoperire

Plasticul PVC este ușor de acoperit:
– folie PVC rigidă sau moale;
– textile;
– hartie;
– material din tablă;
– fotografie.
Sunt disponibile autocolante din poliuretan, produse autoadezive, adezivi de contact, folii aplicate la căldură și folii adezive cu două fețe. Pentru a asigura o aderență excelentă, suprafața foii de plastic trebuie să fie curată.

4. Laminare

La laminarea plasticului PVC cu poliester, vata de sticla ranforsata, se obține o conexiune puternică, neclintită.

5. Imprimarea firelor cu densitate înaltă

Suprafețele din plastic PVC pot primi un aspect decorativ sau funcțional prin flocare electrostatică.