О свойствах ПЭТ пластика

PET este un polimer amorf, foarte transparent, cu rezistență excelentă la impact și substante chimice. Ca aspect și transmitanța luminii seamănă cu acrilul și policarbonatul, dar „ține o lovitură” de 10 ori mai bine decât plexiglasul, motiv pentru care a devenit un material preferat pentru structurile antivandal (sunt unele). Apropo, este mai ieftin decât policarbonatul monolit, ceea ce este important în cazul în care vandalii au noroc.

Foile PET sunt ideale pentru termoformare. Iată o scurtă listă a punctelor sale forte unice.

  • PET-ul este nepretențios. Nu necesită pre-uscare.
  • PET-ul este plastic. Tensiunile interne sunt minuscule, astfel încât chiar și lucrurile complexe sunt ușor de fabricat și îndeplinesc cele mai înalte cerințe de proiectare și operaționale.
  • PET-ul este campionul capacității termice scăzute printre plasticele transparente. Temperatura de termoformare (110-120 ° C) și timpul sunt minime, iar acest lucru nu numai că economisește energie, ci și reduce numărul de rebuturi.
  • PET-ul este durabil. Vă permite să tăiați părți din cele mai complexe configurații fără a necesita instrumente speciale și metode de procesare.

Despre formarea la rece se poate spune un singur lucru: PET-ul este singurul plastic transparent care poate fi îndoit fără crăpături la rece.

Iar relația lui cu imprimeul este mai simplă decât cea a restului rudelor polimerice. Cu PET putem renunta la tratamentul de suprafață pe termen lung, iar dacă vopseaua trebuie îndepărtată, nu este dificil să o faci cu etanol. Cu toate acestea, este mai bine să testați vopselele și cernelurile pentru imprimare pe o foaie conform tuturor regulilor, să uscați și să țineți timp de trei zile la soare și să tratați suprafața cu un grund.

Intervalul său de temperatură de funcționare este de la -40 ° C la + 75 ° C.

Singurul punct slab al poliesterului este lumina ultravioletă. Pentru a servi în aer liber pentru o lungă perioadă de timp, va avea nevoie de protecție UV. Ei bine, nu este necesar pentru ambalare, așa că PET-ul fără apărare UV este utilizat pe scară largă în industria medicală și alimentară.

Rezistența sa chimică este versatilă, dar cu moderație. PET-ul nu se teme de precipitațiile acide, gazele de eșapament și aerul marin sărat. Cu toate acestea, se dizolvă în acetonă, benzen, cloroform, clorură de metilen și substanțe similare, ceea ce înseamnă: foile de PET pot fi lipite la fel de ferm ca acrilul și policarbonatul.

Foile standard PET – 2050×1250 mm, 2050×3050 mm.

Litera G sau si alte surprize

Și după toate acestea, cum ne poate surprinde PETG?

După cum sa menționat deja, polietilen tereftalat glicolul este ruda cea mai apropiată a PET-ului.

A moștenit toate caracteristicile pozitive ale familiei poliesterilor, dar este chiar mai ductil și maleabil decât PET-ul. Chiar si cu o grosime de 12 mm, poate fi termoformata! Când este rece, puteți îndoi foi de până la 2 mm grosime.

PETG funcționează excelent la temperaturi scăzute și este rezistent la umiditate, ceea ce îl face un material ideal pentru adăposturi la opriri de transport, pentru dispozitive frigorifice, ecrane de protecție și căști de biciclete.

PETG este nepretențios la tăiere, prelucrare cu ultrasunete, ușor de lipit, dar poate fi tinut si in capse. Acceptă folia, imprimarea, vopselele. Acesta este principalul plastic pentru ambalarea instrumentelor medicale, deoarece este în forma ambalată în care acestea sunt sterilizate cu radiații gamma, cu care PETG e prietenos.

Ambele materiale plastice nu reprezintă o problemă pentru tăierea cu laser. Celebrul PVC într-o astfel de situație expiră atât de mulți vapori de clor încât până și mecanismele laser devin oarecum incomode.

Iar semnele turnate în publicitatea exterioară sunt pur și simplu de neconceput fără spectrul prietenoas de poliesteri! Aceste cutii turnate frontal sunt durabile, ușor de instalat și arată impresionant și distractiv.